Hem » Förskolan Månen » Vecka 9

Salam därhemma!!

Tack alla ni föräldrar och elever som kom på utvecklingssamtal. Det är alltid lika roligt att träffa er. Hoppas ni känner att det varit lika givande som vi.

Denna vecka har dagarna varit lite kortare än vanligt på grund av utvecklingssamtal och vi har inte hunnit med mycket. Här lite om veckan som varit:

Svenska: Vårt arbete med Bornholmsmodell fortsätter och denna vecka har vi kört lekar som ger barnen inblick i fonemens värld. De får lära sig att känna igen fonem och skilja olika fonem av varandra. Denna vecka har vi arbetat med bokstaven D. Eleverna har kommit på många olika ord som börjar på bokstaven D, dinosaurier, dansa, dalmatiner, drake, docka och så vidare. Därefter tittade vi på “livet i bokstavslandet”. Vi har också diskuterat skillnader och likheter mellan B och D och med de gemena bokstäverna. Vi har skapat dinosaurier av papperstallrikar och toapapper, så duktiga har barnen varit allihopa!

Barnen fick en skrivläxa som ska lämnas in på måndag nästa vecka.

Matematik: har vi börjat med kapitlet som handlar om antal, räkneord och siffror. Barnen får öva på hur antal(***), räkneord (tre) och siffra (3), motsvarar varandra inom talområdet 0 – 10. De får också öva på siffrornas form stegvis och systematiskt samt att öva på att dela upp tal.

Leksaksdag: Det innebär att barnen får ta med sig en leksak hemifrån som de vid samlingen får visa och berätta om för sina kompisar. Syftet med det är att barnen skall träna att få stå i centrum på ett lättsamt sätt. De skall få öva på att hålla sig till ämnet ”den röda tråden”, prata inför en grupp och att få lyssna på sina kompisar. De kommer också få öva på att låna ut och att följa kompisens regler om hur leksaken skall användas.

Det ni som föräldrar kan hjälpa barnet med är att:

– Se till att barnet hittar en lämplig leksak som han/hon inte är överdrivet rädd om

– Förbereda barnet så att han/hon kan svara på frågorna; – när och av vem fick du den, varför tycker du om den, hur används den (vad får man göra och vad får man inte göra med den).

– Förbereda barnet på att den skall ligga gömd i facket fram till samlingen, så att det blir en överraskning för de andra.

– Att kompisarna kommer att få prova leksaken under dagen och då måste man låna ut och samsas om den. Datum då vi skall ha leksaksdagen är den 10 mars.

Läxa: Barnen får välja en fågel som de ska hitta 4 fakta om och berätta inför klasskamraterna. Detta kommer att ske på tisdag den 7 mars.

Att tänka på:
– Det är bra att ha varma kläder, mössa och vantar här i förskoleklass
– Fortsätt gärna att ta med frukt/grönsak varje dag för sagostund!

Trevlig helg!
                                                                         önskar