Hem » Förskolan Månen » Veckobrev 10

Veckobrev för Förskoleklass Månen
vecka 10

Salam därhemma !!
Denna vecka har vi i förskoleklassen verkligen haft fullt upp!

Svenska: Språklekar fortsätter som vanlig i samlingar. I måndags började vi arbeta med ordbilder. Jag visade upp de första ordbilder ut som var en och ett och pratade vi om när man använde dessa ord. När man räknar och när man ska prata om en sak. Jag plockade fram lite bilder på tavlan och vi pratade om vad vi såg på bilderna och om man sa en eller ett framför orden. Barnen bildade meningar och skrev sedan av i sin skrivbok. Jag kommer att presentera några nya varje måndag.

Matematik: Vi jobbar fortfarande med kapitlet som handlar om antal, räkneord och siffror. Barnen får öva på hur antal(***), räkneord (tre) och siffra (3), motsvarar varandra inom talområdet 0 – 10. De får också öva på siffrornas form stegvis och systematiskt samt att öva på att dela upp tal.

Tema: Vi fortsätter med kroppen temat och den här veckan bekantade vi oss med matsmältningen och matens resa i kroppen. Några barn också fick köra ett smaktest med blunda ögon och höll i näsan för att kunna identifiera smaken utan luktens hjälp.

Idrott: Barnen har tränat på basket. Att passa och studsa bollen var tekniken de övade på.

Leksaksdag: Barnen började med att få muntligt redovisa vilken leksak de har hämtat utan att nämna dennes namn. Andra barn fick gissa vilken leksak deras kompis har hämtat. Sedan fick de berätta varför de valt just den leksaken och visa upp för gruppen. Här tränade vi på att vara goda lyssnare men också att tala inför varandra. Nästa station blev att barnen försökte skriva sina beskrivande ord i sitt skrivhäfte. Vi har haft en till station där barnen fick måla ramarna i mandalastil till leksaksbilderna. Barnens arbete kommer att resultera en lek som kallas för ”Gissa leksaken”. Kort där deras beskrivande ord finns på ena sidan och bild med ram på andra. På så sätt kan man läsa beskrivningen, gissa på vad det kan vara för leksak och sedan vända för att se om man hade rätt gissning. Under fri leken har barnen tränat på att låna ut deras leksak och att följa kompisens regler om hur leksaken skall användas.
Skapande: Barnen har skapat vik-böcker kopplat till tema kroppen. En uppgift som krävdes noggrannhet och skicklighet att klara. Otroligt duktiga barn ni har!!!

Engelska: Vi fick sjunga låten ”Hello, good morning” och lära oss den utantill.
Kompistime: Vi har börjat med ett nytt projekt som heter ”Glada björn klubben” som utgår utifrån elevnära situationer som skapar samtal om hur vi tillsammans vill ha vår arbetsmiljö. Barnen har kommit med förslag på vad vi kan göra i klubben samt hur den ska utformas. Vi pratade tillsammans om vilka kriterier och uppdrag som ska gälla för medlemmarna i klubben. Vilka mål vi ska ha, att vi måste träna på målen och hjälpas åt att nå dem. Vi ska ha klubbträffar där vi gör roliga saker men också bestämmer vad vi kan göra för att skapa en klass som alla barn trivs på. Vi har också medlemskort som vi ska fläta snygga band att hänga korten i under ett annat tillfälle.
Läseftermiddag: Nästa fredag den 17 mars får alla barn hämta med sig varsin liten bok som de klarar av att ”läsa”. Vi ska koppla av och ha en lässtund var för sig själv.
Viktigt att notera:
– Det är bra att ha varma kläder, mössa och speciellt vattentäta vantar här i förskoleklass
– Fortsätt gärna att ta med frukt/grönsak varje dag för sagostund!

Trevlig helg!
önskar